Yakın Doğu Üniversitesi akademisyenlerinden, Bülent Ecevit Lisesi öğrencilerine Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA) ile Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik (STEM) eğitimi verdi!
Yakın Doğu Üniversitesi akademisyenleri, Bülent Ecevit Anadolu Lisesi’nde öğrencilere Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA) ile STEM eğitimi verdi. Yakın Doğu Üniversitesi’nden Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayşe Arıkan Sarıoğlu, Eğitim Teknolojileri ve Bilişim Koordinatörü Doç. Dr. Gülsüm Aşıksoy ve Fen-Edebiyat Fakültesi Matematik Öğretmenliği Bölümü’nden Doç. Dr. Nuriye Sancar, Bülent Ecevit Anadolu Lisesi’nde öğrenim gören öğrencilere, SKA ve STEM yaklaşımının ve bu disiplinlerin geleceklerinde oynayacağı rolün önemini anlatı.
Dört önemli disiplinin birbirleriyle entegrasyonunu hedefleyen ve soyut bilgileri somut deneyimlerle birleştiren Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik (STEM), öğrencilerin teorik ve pratik becerilerini geliştirerek yaratıcı ve çözüm odaklı bireyler olmalarını hedefliyor. Dünya ile rekabet edebilen ve yaratıcı bir toplum olmanın anahtarı olarak nitelendirilen ve 21’inci yüzyılın eğitim modeli olan STEM; öğrencilerin eleştirel düşünme, problem çözme, takım çalışması ve yaratıcılık gibi becerilerini geliştirmelerine olanak tanıyor.
Öğrenciler, SKA kapsamındaki 17 küresel hedef hakkında bilgi edindiler!
Öğrencilerin farkındalığını artırmak ve onları küresel sorunlara çözüm bulmaya teşvik etmek amacıyla düzenlenen etkinlikte, günlük yaşamlarında SKA’lara nasıl katkıda bulunabilecekleri ile ilgili eğitim verildi. Etkinlikte; bu amaçların yalnızca hükümetler ve büyük kurumlar tarafından değil, bireyler ve topluluklar tarafından da desteklenmesi gerektiği fikri vurgulandı. Küresel hedeflere ulaşmada STEM alanlarının rolünü de ele alan akademisyenler, STEM’in; bilimsel araştırmalar, teknolojik yenilikler, mühendislik çözümleri ve matematiksel analizler yoluyla sürdürülebilir kalkınmaya nasıl önemli katkılar sağladığına dikkat çekti. Etkinlikte ayrıca; bu alanlardaki mesleklerin toplumları nasıl dönüştürdüğü ve sürdürülebilir bir gelecek inşa etmede aktif bir rol oynadığı üzerinde duruldu.
Etkinliğin bir diğer önemli bölümünde ise; STEM alanlarındaki kariyer fırsatları tartışıldı. Öğrenciler, bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarındaki kariyer olanakları ve bu alanların SKA’lara nasıl katkı sağladığı hakkında bilgi edindi. STEM kariyerlerinde başarıya giden yollar ve bu alanların toplumları dönüştürme yolları vurgulanırken, öğrencilerin bu süreçlerde aktif bir rol üstlenmeleri teşvik edildi.
Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları üzerine sunum yapan Doç. Dr. Ayşe Arıkan Sarıoğlu; öğrencilere yoksulluk, eşitsizlik, iklim değişikliği ve çevresel bozulma gibi kritik konulara odaklanan 17 küresel hedef hakkında bilgiler verdi. Bu amaçların, 2030 yılına kadar daha sürdürülebilir, eşitlikçi ve adil bir dünya oluşturmayı hedeflediğini belirten Doç Dr. Sarıoğlu, “Bu hedeflere ulaşmada bireylerin, toplulukların ve özellikle gençlerin aktif katılımı hayati öneme sahiptir. Çünkü geleceğin dünyasını inşa edecek olan sizlersiniz” dedi.
Akademisyenler kariyer deneyimlerini paylaştı
Öğrencileri SKA ve STEM alanlarında araştırma ve kariyer yapmaya yönlendiren akademisyenler, STEM alanında kariyer oluşturmanın fırsatları ve zorlukları hakkında bilgiler de paylaştı. “Yapay Zeka Mühendisliği” başlıklı bir sunum yapan Doç. Dr. Gülsüm Aşıksoy öğrencilere, yapay zekanın sürdürülebilirlik projelerinde nasıl kullanılabileceğini anlatarak, öğrencileri bu alandaki kariyer fırsatlarını keşfetmeye teşvik etti. Doç. Dr. Nuriye Sancar ise; “Matematik” başlıklı konuşmasında; matematiğin STEM alanındaki önemini ve matematiksel modellerin karmaşık toplumsal ve çevresel sorunlara nasıl çözümler sunabileceğini ifade etti. Kendi alanlarında kariyer deneyimlerini ve akademik yolculuklarını öğrencilerle paylaşan akademisyenler, öğrencilerin ilgi duydukları alanlarda hedeflerini belirlemeleri ve bu hedeflere ulaşmak için izlemeleri gereken yollar konusunda ilham verici tavsiyelerde bulundu.