Mağusa açıklarında gerçeği aratmayan tatbikat
Şehit Teğmen Caner Gönyeli 2018 Arama- Kurtarma Tatbikatı’nın deniz safhası, Türkiye ve KKTC askeri ve sivil unsurlarının katılımıyla Mağusa açıklarında başarıyla icra edildi Şehit Teğmen Caner Gönyeli 2018 Arama- Kurtarma Tatbikatı’nın deniz safhası, Türkiye Genel Kurmay Başkanlığı’nın koordinesinde, Sahil Güvenlik Komutanlığı sevk ve idaresinde TC ve KKTC askeri ve sivil unsurlarının katılımıyla Doğu Akdeniz’de, Gazimağusa açıklarında başarıyla icra edildi. Tatbikat, KKTC hava sahası, kara suları ile Türkiye’nin arama kurtarma bölgesinde yer alan uluslararası sularda gerçekleştirildi.
Şehit Teğmen Caner Gönyeli 2018 Arama- Kurtarma Tatbikatı’nın deniz safhası, Türkiye ve KKTC askeri ve sivil unsurlarının katılımıyla Mağusa açıklarında başarıyla icra edildi
Şehit Teğmen Caner Gönyeli 2018 Arama- Kurtarma Tatbikatı’nın deniz safhası, Türkiye Genel Kurmay Başkanlığı’nın koordinesinde, Sahil Güvenlik Komutanlığı sevk ve idaresinde TC ve KKTC askeri ve sivil unsurlarının katılımıyla Doğu Akdeniz’de, Gazimağusa açıklarında başarıyla icra edildi.
Tatbikat, KKTC hava sahası, kara suları ile Türkiye’nin arama kurtarma bölgesinde yer alan uluslararası sularda gerçekleştirildi.
Tatbikat senaryo gereği; seyir halinde bulunan, çarpma sonucu yangın çıkan bir kuru yük gemisinden denize atlayan kazazedeler ile içerisinde çok sayıda düzensiz göçmen bulunan ticari gemideki kazazedelerin, ayrıca bir ticari gemi ile tankerin çarpışması sonucu denize düşenlerin aranması ve kurtarılmasını içeren iki farklı senaryoyla icra edildi.
Tatbikata, Türkiye Cumhuriyeti’nden bir fırkateyn, iki sahil güvenlik
korveti, dört sahil güvenlik botu, altı helikopter, üç uçak, bir Sahil Güvenlik
Özel Harekat timi ile bir dalış emniyet güvenlik ve arama kurtarma timi;
KKTC’den ise üç sahil güvenlik botu, iki helikopter, iki römorkör ve bir arama
kurtarma birliği iştirak etti.
YABANCI ASKERİ GÖZLEMCİLER
Tatbikatı gözlemci olarak Kosova, Pakistan, Filistin, Nijerya ve Katar’den
askeri yetkililer de izledi.
Tatbikatın tamamlanmasının ardından tatbikata katılan unsurlar Umut
gemisindeki komutanları ve basın mensuplarını selamladı.
KENDİR TATBİKATI DEĞERLENDİRDİ
Sahil Güvenlik Komutanı Tuğamiral Ahmet Kendir, Umut
gemisinde tatbikatı değerlendirdi.
Kendir, tatbikatın; denizde ve karada ortaya çıkabilecek arama kurtarma ihtiyaçlarını tespit etmek, her iki ülkenin arama kurtarma
Teşkilat ve unsurlarının eğitim seviyesi ile karşılıklı koordinasyon ve iş birliğini gerçekleştirmek amacıyla icra edildiğini ifade etti.
Kendir, tatbikatın, arama kurtarma teşkilatlarının birlikte çalışabilirlik hedeflerine üst düzeyde katkı sağlayacak şekilde başarı ile tamamlandığını vurgulayarak, tatbikatta TC ve KKTC’nin arama kurtarma konusundaki iş birliği ve koordinasyonun önceki yıllarda icra edildiği gibi pekiştirildiğini, askeri ve sivil arama kurtarma unsurlarının arama kurtarma harekatına ilişkin komuta kontrol ve muhabere usullerinin denendiğini söyledi.
Kendir, “ Tatbikat ile arama kurtarma sorumluluk sahamız dahilinde her türlü deniz ve hava şartında 24 saat süreyle arama kurtarma faaliyetlerinin Türkiye ve KKTC tarafından koordineli bir şekilde ve karşılıklı iş birliği içinde başarıyla icra edilebileceği ulusal ve uluslararası kamuoyuna bir kez daha gösterilmiştir” dedi.
Kendir, çevre denizlerde meydana gelebilecek kazalara kısa sürede reaksiyon gösterebilecek etkin bir arama kurtarma organizasyonuna sahip Türkiye’nin, arama kurtarma faaliyetlerinin icra edilmesi maksadıyla KKTC’nin arama kurtarma alanındaki kapasitesinin geliştirilmesini desteklemeye ve karşılıklı iş birliğini artırmaya devam edeceğini sözlerine ekledi.