Baybars 'Uydurma haberleri' yalanladı
İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars, 23 Temmuz’da Bakanlar Kurulu’ndan oy birliği ile geçen ve 23 Ekim’de yürürlüğe girecek olan ikamet izinleri ve vizeler tüzüğünün içeriğini paylaştı. Bazı kesimlerin ‘kimlikle seyahat kaldırılıyor” şeklinde haber yaydığının anımsatılması üzerine “Böyle bir şey yoktur” diyen Baybars, Türk vatandaşlarının bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da adaya kimlikle giriş-çıkış yapabileceklerini söyledi.
İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars, 23 Temmuz’da Bakanlar Kurulu’ndan oy birliği ile geçen ve 23 Ekim’de yürürlüğe girecek olan ikamet izinleri ve vizeler tüzüğünün içeriğini paylaştı. Bazı kesimlerin ‘kimlikle seyahat kaldırılıyor” şeklinde haber yaydığının anımsatılması üzerine “Böyle bir şey yoktur” diyen Baybars, Türk vatandaşlarının bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da adaya kimlikle giriş-çıkış yapabileceklerini söyledi.
“Planlama yapmak için bu tüzüğü hayata geçiriyoruz” diyen Baybars, “Bu ülkede yaşan insanların sayısına göre bu planlamayı yapabiliriz. Yıl 2020 ancak en temel şey olan sınırlarımız içerisinde yaşayan insan sayısını bilmiyoruz. Geç kalınmış bir adım atıyoruz” şeklinde konuştu.
Tüzüğün hayata geçmesi için 3 aylık bir süre tanıdıklarını ve bu süre içerisinde herkesi bilgilendirmek için uğraş verdiklerini anlatan Baybars, 60 yaşından büyük kişilerin ülkede kaydı olmadığından geçici bir madde koyduklarını ve bu kişilere özel olarak bir yıllık bir süreci öngördüklerini kaydetti.
Emek sömürüsünün önüne geçilecek
“Planlama yapmak için bu tüzüğü hayata geçiriyoruz” diyen Baybars, “Bu ülkede yaşan insanların sayısına göre bu planlamayı yapabiliriz. Yıl 2020 ancak en temel şey olan sınırlarımız içerisinde yaşayan insan sayısını bilmiyoruz. Geç kalınmış bir adım atıyoruz” dedi.
Baybars, “Kuralları belli olan, kimin ne maksatla ülkede olduğunu bildiğimiz, ülkede izinli olarak bulunan kişilerin emeklerinin sömürülmediği bir sistem yaratmak istiyoruz. Şunu gördük ülkeye sürekli giriş çıkış yaparak kayıtsız bir şekilde çalışan kişiler var. Bu emek sömürüsünün önüne de geçmiş olacağız” diye konuştu
Turistler 6 ayda en fazla 90 gün kalabilecek
Bakan Baybars, ülkeye turist olarak gelenlerle burada oturmak amacıyla gelenleri ayırt etmek için çalışma yapıldığını ifade etti.
Baybars şöyle konuştu:
“Bu ülkeye turist olarak gelenler ile kalmak amacıyla gelenleri ayırmamız gerekiyor. Bu ülkeye yaşamak için gelenlere 18 farklı ikamet izni türü belirledik. Bunun koşulunu yerine getirmek şartıyla oturum izni alınabiliyor. 6 aydan fazla bu ülkede kalmak isteyen biri turist değildir. Bu ülkeye artık turist olarak gelecek olanlar 6 ayda sadece 90 gün kalabilecekler. 90 günden fazla kalacak olanları biz turist olarak değil, daimi ikamet yapmak isteyen biri olarak kabul ediyoruz. Ve bu kişilerin oturma izni almasını istiyoruz.”
Cenaze ya da hastalık durumlarında uygulama farklı
Eleştirilere de yanıt veren Baybars, “Tüzük, 90 günü dolduran ancak cenaze ya da ağır bir hastalık durumu oluşan kişilere burada daha fazla kalma hakkı da veriyor. Ancak bu durumu kişilerin ispatlaması gerekiyor” dedi.
Bakan Baybars, “Bu tüzükte 72 saatlik giriş çıkışlar 90 günlük süreye dahil edilmiyor” şeklinde konuştu.
“Oturum izinlerini artık 3 yıllık verebiliyoruz” diyen Baybars, “Her yıl bu işlemleri yapmalarına gerek yok. Ayrıca 23 Ekim’den itibaren işlemler online yapılabilecek” diye konuştu.
Ülkeye girenler kodlanacak
İçişleri Bakanı Baybars, artık sistemlerin bilgisayarlar üzerinden şekillendiğini ifade ederek, polise büyük görev düştüğünü söyledi.
Baybars şöyle devam etti:
“Artık bir kodlama sistemi geliyor. Polis ve bizim sistemimiz artık birbirine bağlanıyor. Ülkeye her giren kişinin bir kodu olacak. Bu kod hem İçişleri Bakanlığı hem de polis tarafından aynı anda görülecek. Turist olarak giren ya da ön izinle gelen ve 30 günde çalışma izni çıkarması gereken kişi bunu yapmamışsa sistem bize bunları bir bir söyleyecek. Bunu öğrenciler için başlattık ve yapıyoruz. Öğrenci olarak girip okula gitmeyen kişileri polise bildirdik. Bura en önemli görev polise düşüyor. Bu kişileri bulup ülke dışına çıkarması gerekiyor.”
Suçluların ülkeye girişi engellenebilecek
Türkiye İçişleri Bakanlığı ile geçtiğimiz şubat ayında suçlara karışmış kişilerin ülkeye girişlerde tespitini sağlayacak Adli İşbirliği Anlaşması imzaladıklarını anımsatan Baybars, bu konuda her iki tarafta yazılım işlemlerinin artık tamamlandığını ve sistemin test aşamasında olduğunu söyledi.
Ay sonu itibarıyla sistemin devreye gireceğini belirten Baybars, böylelikle suçlu kişilerin sınır kapılarında tespit edilebileceğini de sözlerine ekledi.