Dünyanın yeni 'kabusu' Corona virüsü hakkında bilinmesi gerekenler
Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve hızla yayılmaya başlayan yeni Corona virüsü tüm dünyanın teyakkuza geçmesine yol açtı. Şuana kadar 304 kişinin ölümüne neden olan bu virüsün belirtileri nelerdir? Nasıl korunabiliriz? Tedavisi var mı?
Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve hızla yayılmaya başlayan yeni Corona virüsü tüm dünyanın teyakkuza geçmesine yol açtı. Şuana kadar 304 kişinin ölümüne neden olan bu virüsün belirtileri nelerdir? Nasıl korunabiliriz? Tedavisi var mı?
Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa sürede can kaybının 304'e, hastalık tespit edilen kişi sayısının 14 bin 380'e yükselmesine sebap olan Corona virüsü Rusya, ABD, Amerika,Japonya,Kore gibi birçok ülkeye yayıldı. Tüm dünyayı tehlike altına almaya devam eden bu ölümcül virüs bağışıklık sistemine bağlı olarak kişiden kişiye değişse de şuana kadar ölenlerin yaşlarının 40'ın altında olmadığı belirlendi. Peki Corona virüsü nedir? Nasıl bulaşır? Virüsten korunmanın yolları nelerdir? Belirtileri nelerdir?
Corona virüsü nedir?
Çin'in Wuhan şehrinde ortaya çıkan ve kısa sürede çok sayıda ülkeye yayılan Corona virüsü, hayvanlarda yaygın olarak görülen bir virüs türüdür. 4 alt türü bulunan bu ölümcül virüsün insandan insana bulaşabilen türünün ilk örnekleri 2003 yılında ortaya çıkan SARS ve 2019 yılında Suudi Arabistan'da ortaya çıkan MERS salgınlarında görüldü. Daha önce görülen koronavirüs salgınlarından SARS salgınında her 100 hastanın 11'i, MERS salgınında ise her 100 hastanın 35'i ölümle sonuçlanmıştı. Şu anda gündemde olan tür ise SARS ve MERS salgınlarındaki türden farklı, daha önce tanımlanmamış yeni bir tür. Yeni ortaya çıkan bu koronavirüs türüne "2019-nCoV" adı verildi.
Bu virüsün bulaştığı hastaların yaklaşık olarak yüzde 35-40'ı hayatını kaybetti. Bazı bünyeler hastalığı hafif belirtilerle atlatabilirken virüsün bulaşmasından sonraki ilk 15 gün çok önemlidir. Çünkü belirtiler bu zaman zarfında ortaya çıkar ve virüs bu ilk 15 günlük sürede vücutta yayılım gösterir.
Nasıl bulaşır?
Birçok canlıda hastalıklara sebep olan corona virüsleri hayvanlardan insanlara geçebildiği gibi insandan insanada bulaşabilir. İnsanlar arasında bulaşıcılık, üst solunum yolu enfeksiyonlarında olduğu gibi; öksürme ve hapşırma ile damlacık şeklinde havaya saçılan virüsler ile olmaktadır. Bunun dışında virüs barındıran materyallere dokunulmasının ardından, ağız ve burunla oluşan temas ile bulaşabilmektedir.
Belirtileri nelerdir?
WHO(Dünya Sağlık Örgütü) örgütünün uluslararası acil durum ilan etmesine neden olan Corona virüsü üst solunum yolları enfeksiyonuna ait belirtiler göstermektedir.
Virüs, öksürük, nezle, halsizlik, ateş, baş, boğaz ağrısı ,iştahsızlık belirtilerinin yanı sıra, hastalık; bulantı, kusma, ishal ve karın ağrısı gibi belirtiler de gösterebilmektedir.
Hastalık nasıl öldürüyor?
Virüs insanlara bulaştıktan sonra en sık akciğerlere yerleşiyor ve burada çoğalıyor. Virüs yeni olduğu için bağışıklık sistemimiz de virüsü tanımıyor ve karşı koymak için yetersiz kalıyor. Bu durumda akciğerlerin kapasitesi sınırlandığı için hastalar solunum sıkıntısı çekmeye başlıyor. Enfeksiyonun giderek yayılması ile genellikle solunum yetmezliği ile hastalar kaybediliyor.
Tedavisi var mı?
Virüs yeni bir tür olduğundan dolayı henüz bir aşı bulunamasada şuan aşı için hızla çalışmalar devam ediyor. Aşı çalışmaları hızla başlamış durumda ancak geliştirilecek bir aşının hazırlıklarının aylar, piyasaya çıkışının ise yıllar sürebileceği ifade ediliyor. Bu sebeple aşı çalışmaları uzun vadeli çözümler arasında.
Corona virüsünden korunmanın yolları nelerdir?
Corona virüsüne yakalanma riskini en aza indirebilmek için mutlaka bağışıklık sisteminin güç olması gerekiyor. Bağışıklık sisteminin güçlü olması için düzenli beslenme ve uykunun şart olduğunu belirten uzmanlar, ellerin sık sık yıkanması, öksürük ve hapşırık durumunda mendil kullanılması, yabancı materyallerle temas sonrası ağız, burun ve gözlere temas edilmemesi, kalabalık yerlerde mümkün olduğunca durulmaması, hasta insanlar ile temastan kaçınılması ve hastalıklı et tüketilmemesi konusunda uyarıyor.