Üstel: Türkiye’de 100 Liralık Malın 150 Lira Olmasının Önüne Geçeceğiz

Gündem · · Gazetda Haber Merkezi

Başbakan Ünal Üstel, KKTC’de hayat pahalılığına karşı KDV indirimleri, kreş desteği, konut yardımı ve 200 engelli istihdamı gibi destekleri açıkladı.

Üstel: Türkiye’de 100 Liralık Malın 150 Lira Olmasının Önüne Geçeceğiz

Başbakan Ünal Üstel, Ulusal Birlik Partisi’nin 2033 vizyonu kapsamında hayata geçirilmesi planlanan ilk projeleri kamuoyuyla paylaştı. Üstel, Türkiye ile KKTC arasındaki fiyat farklarının azaltılması için yeni destek paketleri sunacaklarını belirtti.

Üstel, "Türkiye’de 100 liraya satılan bir malın ülkemizde 150 liraya satılmasının önüne mutlaka geçeceğiz." diyerek hayat pahalılığıyla mücadeleye odaklandıklarını vurguladı. Temel tüketim ürünlerinin kapsamı genişletilerek bu ürünlerde KDV oranı sıfıra indirilecek. Ayrıca 0-12 yaş grubuna yönelik tüketim ürünlerinde de KDV sıfırlanacak.

Yerli üretimin korunması amacıyla ithal ürünlerde navlun desteği sağlanacak. İthalatta KDV erteleme süresi ise 60 günden 90 güne çıkarılacak.

Çalışan kadınlara yönelik destekler de artırılıyor. 0-6 yaş arası çocuğu bulunan kadınlara asgari ücretin yarısı kadar kreş ve bakım desteği verilecek. Çocuk sahibi olup çalışma hayatına hiç katılamamış veya iş hayatından uzak kalmış, sigorta girişi bulunmayan kadınlara ise asgari ücretin üçte biri kadar aylık destek sağlanacak.

Yaşlı ve bakıma muhtaç vatandaşlar için özel huzurevi veya evde bakım hizmetlerinde asgari ücretin yarısı kadar bakım desteği verilecek.

İlk kez konut sahibi olacak vatandaşlara, İhtiyat Sandığı hesaplarındaki birikimlerinin yüzde 50’si geri ödemesiz olarak kullandırılacak.

Kamu sektöründe 200 yeni engelli istihdamı yapılacak. Kadın girişimcilere verilen sosyal güvenlik prim desteği ise 60 aydan 72 aya çıkarılacak.

Ünal Üstel, bu düzenlemelerin aile bütçelerini rahatlatmayı, giderleri azaltmayı ve gelir-gider dengesine katkı sağlamayı hedeflediğini belirtti. Projelerin "çalışan ve iş yapan bir hükümetin vaatleri" olduğunu ifade etti.