banner26

“Tatar’ın hayalleri suya düştü”

banner47

banner57
Güncel 19.03.2025, 14:48 19.03.2025, 13:50
40
“Tatar’ın hayalleri suya düştü”
banner52
banner32

Cenevre konferansında Cumhurbaşkanı Tatar’ın “itirazlarına rağmen” yeni bir BM temsilcisi atanması konusunda mutabık kalındığına dikkat çekildi

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres himayesinde Cenevre'de gerçekleştirilen genişletilmiş gayri resmi Kıbrıs konferansıyla ilgili haberler bugün Rum basınında geniş yer buldu.

Güney’de yayımlanan Fileleftheros gazetesi “Bataklıktan Çıkış Umudu- Sekiz Yıllık Hareketsizliğin Ardından Kıbrıs Sorununda Olumlu Mesajlar Geldi” başlıklarıyla yer verdiği haberinde Cenevre’de dün gerçekleştirilen 3 saatlik gayri resmi konferansın Kıbrıs sorununda kısmi bir hareketlilik sağlamayı başardığını yazdı.

Gazete konferansta beş tarafın temmuz ayında yeni bir görüşme yapması, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın “itirazlarına rağmen” yeni bir BM temsilcisi atanması ve altı güven yaratıcı girişim konusunda mutabık kalındığını yazdı. Haberde Cenevre konferansının ileride atılacak adımlar ile AB tarafından önemli bir müdahale yanı sıra Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis ile Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan arasındaki iletişim kanalının devamlılığını getirdiğine de işaret edildi.

Gazete “Sekiz Yıldan Sonra İlk Olumlu Mesaj” başlığıyla iç sayfadan yer verdiği haberinde ise Crans Montana’daki başarısızlığın sekiz yıl ardından BM Genel Sekreteri Guterres’in ilk kez Kıbrıs sorununda açıklayacak olumlu bir şeye sahip olduğunu yazdı.

Rum Yönetimi Başkanı Hristodulidis’in yapıcı tutumunun, BM Genel Sekreterinin yaklaşımının ve garantör güçlerin tutumunun konferansın olumlu sonuçlanmasında belirleyici rol oynadığını yazan gazete, Cumhurbaşkanı Tatar’ın tüm hamlelerinin ise suya düştüğünü iddia etti.

Gazete temmuz sonunda yapılacak yeni bir gayri resmi konferansa kadar Kıbrıs sorununda atılacak bir sonraki adımlar, Rum Yönetimi Başkanı Hristodulidis ile Ankara arasında var olmaya devam eden iletişim kanalı, AB’nin somut tezlerle müdahalesi ve Cumhurbaşkanı Tatar’ın “2021 yılında olduğu gibi tüm çabayı alt üst etme konusunda başarısız olmasının” Cenevre’de iki gün boyunca gerçekleştirilen istişarelerde öne çıkan unsurlar olduğunu da öne sürdü.

Tartışmadaki zor noktanın BM Genel Sekreteri tarafından Kıbrıs sorununda atılacak bir sonraki adımları hazırlamayı üstlenecek yeni bir temsilci atanması olduğunu da yazan gazete, elde ettiği bilgilere dayanarak konferansın bir noktasında Cumhurbaşkanı Tatar’ın Türkiye Dışişleri Bakanı Fidan’la istişare etmek istediğini kaydetti.

Gazete BM Genel Sekreteri Guterres’e Kıbrıs kişisel temsilcisi olarak Maria Angela Holguin’i mi atayacağının sorulduğunu ve Guterres’in henüz tercihinin ne olacağına karar vermediği şeklinde yanıt verdiğini de aktardı.

Gazete BM Genel Sekreterinin açıklamasında “ortak zemin bulunamadı” ifadesinin yer almadığını ve bunun Türk tarafının istediği bir şey olduğunu da öne sürdü.

Gayri resmi konferansın altı güven yaratıcı girişim konusunda mutabakata varılmasıyla sonuçlandığını da yineleyen gazete, bunların tartışılması esnasında Cumhurbaşkanı Tatar’ın hidrokarbon yatakları ve su gibi konuları da tartışmaya konusu yapmaya çalıştığını, Rum lider Hristodulidis’in ise bunların egemenlik konusunu olduğunu ve bu noktaları yalnızca Türkiye’yle görüşebileceğini söylediğini ileri sürdü.

Cumhurbaşkanı Tatar’ın görüşme sırasında bankalar konusunu da ortaya koyduğunu yazan gazete, Tatar’ın hem Rum lider Hristodulidis hem de İngiltere’den bankalarla ilgili konuları Avrupa Merkez Bankasının yönettiği ve kimsenin bir şey yapamayacağı yanıtını aldığını öne sürdü.

Gazete Cumhurbaşkanı Tatar’ın “Kıbrıs İş Birliği Konseyi” meydana getirilmesini de önerdiğini, Hristodulidis’in ise çerçeve dışında olduğundan böyle bir konunun ele alınmayacağını söylediğini aktardı.

banner36
Yorumlar (0)
banner6
Günün Anketi Tümü
Sizce KKTC’nin en büyük sorunu nedir?
Sizce KKTC’nin en büyük sorunu nedir?