Pandemi Nedir? Pandemi İlan Edilen Hastalıklar Hangileri?
Corona virüsü salgının, Pandemi ilanı sonrası bu kelimenin ne anlama geldiği merak edilmeye başlandı. Bir hastalığın çok sayıda insanın ölümüne yol açması pandemi olarak nitelendirilemez, aynı zamanda bulaşıcı olması gereklidir.
Corona virüsü salgının, Pandemi ilanı sonrası bu kelimenin ne anlama geldiği merak edilmeye başlandı. Bir hastalığın çok sayıda insanın ölümüne yol açması pandemi olarak nitelendirilemez, aynı zamanda bulaşıcı olması gereklidir. Peki pandemi kısaca nedir? Pandemik hastalık ne demek?
Bir hastalığın pandemi ilan edilmesi WHO (Dünya Sağlık Örgütü) tarafından yapılıyor.Dünyada eş zamanlı olarak çok yaygın bir şekilde çok fazla sayıda insanı tehdit eden bulaşıcı hastalıklara verilen isim olan pandemik hastalık olarak geçmişte domuz gribi de ilan edilmişti. Peki pandemi kısaca nedir? Pandemik hastalık ne demek?
PANDEMİ NEDİR?
Pandemiler veya pandemik hastalıklar, bir kıta, hatta tüm dünya yüzeyi gibi çok geniş bir alanda yayılan ve etkisini gösteren salgın hastalıklara (epidemi) verilen genel addır.
PANDEMİK HASTALIK NEDİR?
Dünyada eş zamanlı olarak çok yaygın bir şekilde çok fazla sayıda insanı tehdit eden bulaşıcı hastalıklara verilen isim.
Yaygın ölümcül hastalıklar ve pandemikler arasındaki farklar
WHO (Dünya Sağlık Örgütü) tanımlamasına göre bir pandemik ancak aşağıdaki üç koşulu sağladığında başlamış sayılır:
-Nüfusun daha önce maruz kalmadığı bir hastalığın ortaya çıkışı,
-Hastalığa sebep olan etmenin insanlara bulaşması ve tehlikeli bir hastalığa yol açması,
-Hastalık etmeninin insanlar arasında kolayca ve devamlı olarak yayılması,
Bir hastalık veya tıbbi durum sadece yaygın olması ve çok sayıda insanın ölümüne yol açması nedeniyle pandemi olarak nitelendirilemez, aynı zamanda bulaşıcı olması gereklidir. Örneğin, kanser, insanlarda çok sayıda ölüme sebep olan bir hastalık olmasına rağmen bulaşıcı olmadığı için pandemi olarak adlandırılmamaktadır. (Bazı kanser türlerinin bulaşıcı etmenler tarafından ortaya çıkabildiği unutulmamalıdır).
Tarihteki pandemiler;
Kara veba
Kolera
Grip
Tifo
Domuz gribi
COVID-19