banner26

"Okulların yüzde 70'inin yıkılma riski var"

banner47

Güncel 02.09.2024, 14:53
20
"Okulların yüzde 70'inin yıkılma riski var"
banner52
banner32

KTOEÖS Mali Sekreteri Karaoğulları, adanın kuzeyinde 6,5 şiddetinde bir deprem yaşanması halinde, kamu okullarının yüzde 70'inin yıkılma riski olduğunu belirtti

KTOEÖS Mali Sekreteri Ahmet Karaoğulları, Şubat 2023'te Türkiye'de meydana gelen deprem ve sonrasında KKTC’deki okullarla ve bazı kritik kamu kuruluşlarında deprem riskiyle ilgili tespitler ortaya konularak çalışmalara başlandığını belirtti.

Depremin üzerinden 20 ay geçtiğini belirten Karaoğulları, devletin proaktif çözümler üretmekle yükümlü olduğunu vurguladı.

“Vatandaştan deprem vergisi toplandı. Deprem Komisyonu kuruldu. Okullarla ilgili yapılan ön çalışmalarda, deprem riski olan bölgelerde çalışmaların başlatılması gerekiyordu ancak aradan 20 ay geçmesine rağmen halen tamamlanmış, güçlendirmesi veya yenilenmesi gerçekleşmiş herhangi bir okulu gösterecek durumları yok.” ifadelerine yer veren Karaoğulları, Mart 2024'te Başbakanlık Deprem Komisyonu’nda Atatürk Meslek Lisesi ile ilgili güçlendirme kararı çıkmasının ardından okuldaki çalışmanın haziranın son haftasında başladığını söyledi.

Okula girilecek bir ortamın olmadığını belirten Karaoğulları, Atatürk Meslek Lisesi Uygulama Anaokulu’nun dışında atölyeler ve dersliklerin yüzde 70'inde güçlendirme çalışmalarının halen devam ettiğini aktardı.

Karaoğulları, “Deprem Komisyonu’nda yapılan konuşmalarda, adanın kuzeyinde 6,5 şiddetinde bir deprem yaşanması halinde, kamu okullarının yüzde 70'inin yıkılma riski var.” şeklinde konuştu.

Karaoğulları, devlet külliyeye en üst seviyede yatırımlar yaparken, memlekette 50 binden fazla öğrenciye 5 binden fazla öğretmenin hizmet vermeye çalıştığı binalardaki durumun ise ortada olduğunu ifade etti.

Sendika olarak okullarda adım adım hangi çalışmaların yapıldığını takip ettiklerini belirten Karaoğulları, derin bir kaygı içinde olduklarını kaydetti.

Karaoğulları, “Bilim insanları adanın deprem riskinin yüksek olduğunu dile getiriyor. 20 ay geçmesine rağmen bu çalışmaların bu vaziyette olması, bu devletin utancıdır. 50 bin çocuğu ve 5 binden fazla öğretmeni halen daha bu riskli binaların içerisinde tutmaya devam ediyorlar.” dedi.

Yorumlar (0)
banner6