banner26

'KOOP-SÜT devlet dairesi değil, fiyatı devlet kontrol edemez'

banner47

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali, Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada Süt Endüstrisi Kurumu’nun bütçe yapısına işaret ederek kurumun kamu maliyesine bir kuruşluk maliyeti olmadığını dile getirdi. Şahali, taksitlendirilmiş ve hiçbir aksama olmaksızın ödediği borçları dışında kurumun hiçbir borcu bulunmadığını anlattı.

Güncel 22.10.2018, 15:07 22.10.2018, 15:07
16
'KOOP-SÜT devlet dairesi değil, fiyatı devlet kontrol edemez'
banner52
banner32

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali, Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada Süt Endüstrisi Kurumu’nun bütçe yapısına işaret ederek kurumun kamu maliyesine bir kuruşluk maliyeti olmadığını dile getirdi.

Şahali, taksitlendirilmiş ve hiçbir aksama olmaksızın ödediği borçları dışında kurumun hiçbir borcu bulunmadığını anlattı.

Bakan Şahali, önceki dönemlerde süt paralarının bazen 5 listeye kadar ödenmediğini dile getirerek, bugün sütünü teslim eden üreticinin en kötü ihtimalle 45 gün sonra ödemesini aldığını söyledi.

Şahali, kurumdan sağlıklı ve sürekli hizmet bekleniyorsa herkesin kuruma karşı sorumluluklarını da yerine getirmesi gerektiğini dile getirdi.

Süt Endüstrisi Kurumu’nda temel kaygının sütün kalitesi yönünde olduğunu anlatan Şahali, bunun için gerekli sistemlerin geliştirilmesi için 1 kuruşluk maliyet artışı yapıldığını kaydetti.

Süt ücreti konusunda özellikle bira mukayesesinin doğru olmadığını anlatan Şahali, ikisinin farklı segmentte ürünler olduğuna işaret etti.

Erkut Şahali, hayvan hastalıklarının ortadan kaldırılmasıyla ilgili projenin aksamadan sürdüğünü anlattı.

“Kooperatif Süt Fabrikası devlet dairesi değildir, dolayısıyla oradaki ürün fiyatını devletin kontrol etmesi gibi bir durum yoktur” diyen Şahali, sütün kontrollü ürün yapılabileceği ancak bunun da bir bedeli olduğunu anlattı.

Teşvik sistemine yapılan eleştirilere işaret eden Şahali, ülkede üretilen sütün yüzde 91’inin üretenle ilişkisi olmadığını anlattı.

Geriye kalan yüzde 9’la ilgili ise SÜTEK’in ülkede üretilen sütün tamamının üreticiden toplanması ve pazarlanmasından sorumlu olduğunu kaydeden Şahali, üreticinin aynı zamanda imalatçı olması nedeniyle elde ettiği avantajın, devletin toplama ve pazarlama görevi yapmaması durumunda ortaya çıkacak dezavantajdan oldukça az olduğunu anlattı.

Konuşmaların ardından Kıbrıs Türk Süt Endüstrisi Kurumu 2018 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı oylandı ve oy çokluğuyla kabul edildi.

banner36
Yorumlar (0)
banner6