banner26

Eski Rum Bakana yolsuzluk ve rüşvet suçlaması

banner47

Güncel 03.09.2024, 14:41
16
Eski Rum Bakana yolsuzluk ve rüşvet suçlaması
banner52
banner32

Anastasiadis döneminde Ulaştırma Bakanı olan Marios Dimitriadis'e "Altın Pasaport" skandalı kapsamında yolsuzluk, rüşvet ve kara para aklama suçlamaları yöneltildi

Nikos Anastasiadis hükümeti döneminde Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı görevini yürüten Marios Dimitriadis hakkında altın pasaportlarla ilgili olarak soruşturma açıldığı belirtildi.

Rum basını, aralarında eski bakan Marios Dimitriadis’in de bulunduğu 10 kişiye, vatandaşlıklarla ilgili 50 suçlama getirildiğine dair habere geniş bir şekilde yer verdi.

Haberi “Eski Bakan Sanık-Altın Pasaportların Büyük Skandalına İlişkin 10 Kişi Hakkında Cezai Kovuşturma-Eski Bakan Cezai Açıdan Kovuşturuluyor” başlıklarıyla gerek manşetten gerekse iç sayfadan veren Fileleftheros gazetesi, Lefkoşa Rum Kaza Mahkemesi’nde geçtiğimiz cuma günü, altın pasaportlar olarak da bilinen “Kıbrıs Yatırım Programı” çerçevesinde dava açıldığını yazdı.

Eski Bakan Marios Dimitriadis’in, haklarında yolsuzluk, hilekârlık, yasadışı faaliyetlerden kara para aklama gibi suçlamalar getirilen 10 kişi (8’i gerçek 2’si tüzel) arasında bulunduğunu yazan gazete, eski bakan Dimitriadis’in yanı sıra vatandaşlıkların verilmesini sağlayan hukuk bürosuyla ilişkileri olduğu gerekçesiyle babası ve 2 erkek kardeşi hakkında da soruşturma açıldığı belirtildi.

Suçlanan kişiler arasında bir avukat, yabancı bir yatırımcı, Çin Halk Cumhuriyeti’ndeki Güney Kıbrıs elçiliğinde görev yapan bir kişi ve eşinin de bulunduğunu belirten gazete, ilgili davanın ağır ceza mahkemesine sevk edilmesinin talep edileceği duruşmanın ise 30 Ekim tarihinde gerçekleştirileceğini yazdı.

Habere göre eski bakan Marios Dimitriadis yazılı bir açıklama yaparak, kendisinin hedef gösterilmesine önceden karar verildiğini belirtti.

Dimitriadis, herhangi bir yanlışlık bulunmaksızın üç yıl kontrol edildiğini bunun ardından ise gerçekliğin saptırılması amacıyla asılsız iddialar ve kötü niyetli ithamlarla mahkemeye verildiğini ifade etti.

Bakanlık görevini yürüttüğü sürece, görevine bağlı olarak sorumluluk ve kamu çıkarlarının korunması bilinci içerisinde hareket ettiğini ifade eden Dimitriu, açıklamasının sonunda adalete güvendiğini ve gerçeğin ortaya çıkacağını belirtti.

Öte yandan Alithia gazetesi ilgili haberi “Marios Dimitriadis ve diğer 7 Kişi Sanık Sandalyesinde” başlıklarıyla aktarırken bu kişiler hakkında 59 suçlamanın bulunduğunu yazdı.

Gazete haberinde ayrıca haklarında suçlama bulunan kişiler tarafından özellikle Çinliler olmak üzere 130 kişiye vatandaşlık verildiğini de belirtti.

ALTIN PASAPORT

AB üyesi olmayan ülkelerin vatandaşları, Birliğin serbest ticaret, gümrük imkanları ve serbest dolaşım haklarından faydalanmak üzere para vererek edindiği pasaportlar, "Altın Pasaport" olarak nitelendiriliyor.

Avrupa Birliği'nin (AB) Kıbrıs Cumhuriyeti ve Malta'ya "Altın Pasaport" sattıkları gerekçesiyle yaptıkları baskılar sonucu Güney Kıbrıs bu uygulamayı 2020'de kaldırmıştı. Kıbrıs Cumhuriyeti, 2020'den bu yana 1000'den fazla "Altın Pasaport"u, çeşitli aralıklarla, Bakanlar Kurulu kararıyla iptal etmişti.

Kıbrıs Cumhuriyeti'nde yolsuzluk iddialarına da sebep olduğu için 2020'de "Altın Pasaport" uygulaması durdu fakat bundan önce 3 bine yakını Rus vatandaşı olmak üzere 6 bin kişinin pasaport aldığı belirlendi.

Güney Kıbrıs'ın pasaportlarının üçte birlik kısmının ise kriterleri karşılayamayan yabancılara verildiği ortaya çıkmıştı. Rum yönetiminin, 2016'da Malezya'daki bir yolsuzluk soruşturması nedeniyle Interpol tarafından kırmızı bültenle aranan iş insanı Low Taek Jho'ya, Başpiskopos 2. Hrisostomos'un 300 bin Euro karşılığında yazdığı referans mektubuyla pasaport sağlaması ağır eleştirilere ve yolsuzluk soruşturmalarına neden olmuştu.

AB, Kıbrıs Cumhuriyeti ve Malta'yı,"Altın Pasaport" uygulamasını sistematik gelire dönüştürdükleri ve sorunlu iş insanlarına pasaport sağladıkları gerekçesiyle sıkça uyararak eleştiriyor.

Yorumlar (0)
banner6