'Ekmek parası için canlarını avuçlarında taşıyan işçiler, 'isgaloşaların' üzerinde gurbette can veriyor'
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği ile iş birliği içerisinde düzenlediği “İş Sağlığı ve Güvenliği Sempozyumu” bugün gerçekleştiriliyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Zeki Çeler konuşmasında göreve geldiğinden beri iş sağlığı ve güvenliği konusunun önceliği olduğunu kaydetti ve ekmek parası için canlarını avuçlarında taşıyan işçilerin “isgaloşaların” üzerinde gurbette can verdiğini, bunun çok acı olduğunu ve bu noktada vicdanın çok önemli olduğunu kaydetti.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği ile iş birliği içerisinde düzenlediği “İş Sağlığı ve Güvenliği Sempozyumu” bugün gerçekleştiriliyor.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Zeki Çeler konuşmasında göreve geldiğinden beri iş sağlığı ve güvenliği konusunun önceliği olduğunu kaydetti ve ekmek parası için canlarını avuçlarında taşıyan işçilerin “isgaloşaların” üzerinde gurbette can verdiğini, bunun çok acı olduğunu ve bu noktada vicdanın çok önemli olduğunu kaydetti.
İş sağlığı ve güvenliği konusunda İnşaat Müteahhitleri Birliği’nin yanlarında olduğunu ancak ısrarla kurallara uymak istemeyenler bulunduğunu da söyleyen Çeler, “Bazısının umurunda değil, 2 ay içinde aynı inşaatta 2 işçi öldü, bana göre bu cinayet” dedi.
“YASAL ÇALIŞMALAR…”
Her inşaatın başına bir çalışma müfettişi koymanın mümkün olmadığını ifade eden Çeler, bunun yerine yasal çalışmalar yapılmaya başlandığını, bugün üzerinde çalışılan tüzüğe bir yön verileceğini anlattı.
“DENETİM ÇOK ÖNEMLİ..SADECE RAPORLA OLMAZ”
Tüzük hazırlanıp geçirildiğinde iş sağlığı ve güvenliği uzmanlarının inşaatları daha sıkı denetleyecekleri ve sonunda sorumluluk sahibi olacakları bir yapının geleceğini dile getiren Çeler, sadece rapor sunularak gerekenin yapılmış olmadığını, denetimin de çok önemli olduğunu söyledi.
“YURT DIŞINDAN GETİRİLECEK İŞÇİLERLE İLGİLİ DENETİM VE KONTROL DEVREYE SOKULACAK”
Yurt dışından getirilecek inşaat işçileriyle ilgili bir denetim ve kontrolün de devreye sokulacağını kaydeden Çeler, izin verilmeden bu kişilerin kalifiye olup olmadığına ve belirlenecek bazı kriterlere uyup uymadıklarına da bakılacağını kaydetti.
Geçtiğimiz aylarda İnşaat Müteahhitleri Birliği ile iş sağlığı ve güvenliği konusunda imzalanan 1000 m2’nin üzerindeki inşaatların etrafına kamera sistemi kurularak gerekli kontrolün yapılmasıyla ilgili sözleşmeyi de hatırlatan Bakan Çeler, emekçiye da gerekli eğitim verildikten ve imkan sağlandıktan sonra gerekliliklere uyması gerektiğini aksi halde onun da hatadan pay alacağını anlattı.
Çeler iş sağlığı ve güvenliği hususunda gerekenleri tamamlamanın birinci görevi olduğunun altını çizerek bu hususta katkı koyan herkese teşekkürlerini de ileti.
Konuşmaların ardından Çeler sempozyumda konuşma yapacak kişilere teşekkür plaketi sundu ve ardından sunumlara geçildi.
Sempozyumda, “Türkiye’de Yasa Öncesi ve Sonrası İş Sağlığı ve Güvenliği”, “KKTC’de Yasa Öncesi ve Sonrası İş Sağlığı ve Güvenliği”, “18001 ve 45001 Yönetim Sistemleri”, “İş Sağlığı ve Güvenliği ve Bileşenleri”, “Yaşam Güvenliği”, “İBYS ve İş Sağlığı ve Güvenliği’nde Yazılım” konularında sunumlar yapılacak.