'BM'den federasyon temelli müzakerlerin çöktüğünü ilan etmesi talep edilmeli'
Ana muhalefet Ulusal Birlik Partisi (UBP) Gazimağusa Milletvekili Oğuzhan Hasipoğlu, Birleşmiş Milletler’den paylaşım üzerine kurulu federasyon temelli müzakerelerin çöktüğünü ilan etmesi talebinde bulunulması gerektiğini belirtti. Hasipoğlu, “BM parametresi olan siyasal eşitlik ve kararlara etkin katılım konusunda geri adım attıklarına göre, Kıbrıs Türk tarafının yapması gereken tek bir adım kaldı.
Ana muhalefet Ulusal Birlik Partisi (UBP) Gazimağusa Milletvekili Oğuzhan Hasipoğlu, Birleşmiş Milletler’den paylaşım üzerine kurulu federasyon temelli müzakerelerin çöktüğünü ilan etmesi talebinde bulunulması gerektiğini belirtti.
Hasipoğlu, “BM parametresi olan siyasal eşitlik ve kararlara etkin katılım konusunda geri adım attıklarına göre, Kıbrıs Türk tarafının yapması gereken tek bir adım kaldı. BM’den Rum tarafının bizimle bu adanın yönetimini ve zenginliğini paylaşma niyeti olmadığı ve olamayacağı için, paylaşım üzerine kurulu olan federasyon temelli müzakerelerin çöktüğünü ve taraflar eğer dilerse iki devlet temelinde farklı yönetim modellerini konuşma üzerek tekrar bir araya gelebileceklerinin ilan edilmesidir” dedi.
Yazılı açıklama yapan Hasipoğlu, “Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı artık BM’den federasyon sürecinin çöktüğünü ilan etmesini ve alternatif modellerin tartışılmasını talep etmeli” ifadelerini kullandı.
Hasipoğlu, açıklamasında şunları kaydetti:
“Neden mi? Zira bugün (7 Nisan) BM Özel Temsilcisi Lute ile yapılan görüşmeden sonra Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre; ‘siyasi eşitlik ve kararlara etkin katılım konusunda Anastasiadis tavrından vazgeçmediğini tespit etmiş bulunuyoruz’ denildi. Bunun anlamı şudur; İsviçre’de yapılan görüşmelerden sonra Rumların bizimle ortak bir vizyonu paylaşmadığını, aslında iki eşit halkın temsil edileceği ve yetkiyi paylaşacağı bir federasyon yerine, bize devlet içerisinde bir nevi özel haklar verilmesi şeklinde bir pozisyona doğru evrilme içerisine girmişlerdir”
BM parametresi olan siyasal eşitliğin, federal yapıdaki yönetimde kararlar alınırken Kıbrıslı Türklerin oyuyla kararların alınması anlamına geldiğini kaydeden Hasipoğlu, garantörlük konusunda uzlaşma yokken, 7 Nisan tarihinde Lute ile yapılan görüşmelerde de Rum tarafının siyasal eşitliğimizi de kabul etmediği ortadadır. Rum tarafının bu manevrası aslında BM parametresi dışına çıkılarak atılan bir geri adımdır” ifadesini kullandı.
Hasipoğlu, şöyle devam etti:
“Anastasiadis, Akıncı’nın gözünün içine bakarak 26 Şubat tarihinde yaptıkları görüşmede bunu dile getirmiş, daha sonra da Bayan Lute vasıtasıyla yeni yaratıcı öneriler diye bize sunmuştur. Rum tarafı bizimle federasyonu değil, uniter devleti konuşmak istiyor. Mevcut Kıbrıs Cumhuriyeti içerisinde sadece bizi ilgilendiren konularda bazı haklar vermek istiyor”