banner26

'Birçok üniversite kapanacak'

banner47

İnşaat Müteahhitleri Birliği’nin düzenlediği sunumda turizmin yüzde 30 küçülmesi ve birçok üniversitenin rekabet edemeyerek kapanmasının beklendiği kaydedildi. Başbakan Ersin Tatar, Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği’nin düzenlediği “İnşaat sektörünün geleceği ile ilgili plan ve program” konulu sunuma katıldı.

Güncel 08.05.2020, 17:25 08.05.2020, 17:25
68
'Birçok üniversite kapanacak'
banner52
banner32

İnşaat Müteahhitleri Birliği’nin düzenlediği sunumda turizmin yüzde 30 küçülmesi ve birçok üniversitenin rekabet edemeyerek kapanmasının beklendiği kaydedildi.





Başbakan Ersin Tatar, Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği’nin düzenlediği “İnşaat sektörünün geleceği ile ilgili plan ve program” konulu sunuma katıldı.





İnşaat Müteahhitleri Birliği’nde yer alan sunumda, Başbakan Tatar’ın yanısıra Maliye Bakanı Olgun Amcaoğlu, Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy, İçişleri Bakanı Ayşegül Bayrbars ve Turizm ve Çevre Bakanı Ünal Üstel katıldı. Sunum sırasında birlik başkanı Cafer Gürcafer ile sektör temsilcileri de hazır bulundu.





“Covid-19’un yarattığı ekonomik etkiler karşısında inşaat ve gayrimenkul sektörünün kaldıraç gücünün harekete geçirilmesi” başlıklı sunumda, Covid-19’a bağlı genel ekonomik durum ve beklenen etkileri ele alındı.





Covid-19 ve sonrası dönemde inşaat ve gayrimenkul sektörü için stratejik hedefler ve yaratacağı ekonomik etki yanında stratejik hedeflerin hayata geçirilmesine yönelik aksiyon planının tartışıldığı sunumda, Covid-19’un küresel ve ülkesel ölçekte turizm ve yüksek öğrenim sektörlerini de derinden etkilediği belirtildi.





Uluslararası finans kuruluşlarının beklentilerine göre, kapalılık (lockdown) sürecinin aşamalı olarak önümüzdeki aylarda kaldırılması gerçekleşecek olsa bile turizm amaçlı seyahatin dört hafta önceki haline dönmesinin Mayıs 2021’i bulacağı ifade edilen sunumda, bu durumun küresel turizmin yaklaşık yüzde 30 marjında küçülmesini beraberinde getireceği, benzer şekilde, yüksek öğrenimin de sektör olarak etkilenmesi ve birçok üniversitenin rekabet edemeyerek kapanmasının beklendiği kaydedildi.





Temel lokomotifleri turizm ve yüksek öğrenim sektörü olan KKTC ekonomisinin, kısa dönem içerisinde Covid-19’dan arınmış olsa bile, küresel anlamda oluşacak ortamdan olumsuz etkileneceği belirtilen sunumda, ağırlıklı olarak tüketime dayalı olan GSYİH’miz bu sektörlerde yaşanacak daralmaya bağlı küçüleceği ve kişi başına düşen gelirin orta düzeyin altına ineceği anlatıldı.





Sunumda, ülkenin avantajlarını iyi kullanmak ve hizmet ihracatını değişen küresel eğilimlere uygun bir model içinde planlamanın, sürdürülebilir ekonomik büyüme ve refahı sağlamada önem arz edeceği vurgulandı.





Sunumda özetle şunlar kaydedildi:





“GSYH’deki daralmaya bağlı olarak kişi başına düşen gelirin de azalması beraberinde önemli sosyal etkileri de getirecektir. Bunların başında adada yaşayan Kıbrıslı Türk gençlerin ilk konutlarını almalarının zorlaşması gelmektedir. Bu duruma karşı önlem alınması ve konut edindirmeye yönelik finansal destek araçlarının oluşturulması önem arz edecektir.





Stratejik hedefler; yurtdışında yaşayan Kıbrıslı Türklerin gayrimenkul yatırımına teşvik edilmesi, yabancılara konut satışlarında satış miktarlarının 5 yıl içinde yüzde 15 oranında artırılması ve adadaki Kıbrıslı Türk gençlere konut alma desteği sağlanması olmalıdır.”





Hükümete önerilerin de yer aldığı sunumda, Covid–19 salgınının neden olduğu kriz sonrasında KKTC ekonomisinin ayağa kaldırılması ve en az zararla krizden çıkışını sağlamak için ülke örneklerinde görülebileceği gibi KKTC’de de inşaat sektörünün yap-sat alanında yapılabilecek bazı düzenlemeler ve teşvikler ile mümkün olduğu belirtildi.





Sunumda, her ülkenin kendi ekonomik sektörlerine ve kaynaklarına özel swot analizleri yaparak öneriler geliştirdiği ve tedbirler almak adına uygulamalar belirlediği ifade edildi. Özellikle Güney Kıbrıs gibi çevre ülkelerde uygulamaya alınan önlemler ile yaratılacak olan rekabet koşullarını dikkate alarak, KKTC için de ülke ve sektörler için kolaylaştırıcı, destekleyici ve teşvik edici önlemler alarak ekonominin ayağa kaldırılabileceği belirtildi.


banner16
Yorumlar (0)
banner6