Yenal: Yollar konusunda vatandaş haklı
HP Genel Sekreteri Yenal Senin, yollar konusundaki hiç bitmeyen şikayetleri haklı bulduğunu belirterek, mevcut durumu, icraatları ve düşüncelerini paylaştı. Kişisel sosyal medya hesabından bir açıklama yapan Senin, yapısal eksiklikler ve mali yetersizliklere vurgu yaparak, yetkililerin çabalarının sürdüğünü ve toplumsal seferberlikle sorunların giderilebileceğini kaydetti.
HP Genel Sekreteri Yenal Senin, yollar konusundaki hiç bitmeyen şikayetleri haklı bulduğunu belirterek, mevcut durumu, icraatları ve düşüncelerini paylaştı.
Kişisel sosyal medya hesabından bir açıklama yapan Senin, yapısal eksiklikler ve mali yetersizliklere vurgu yaparak, yetkililerin çabalarının sürdüğünü ve toplumsal seferberlikle sorunların giderilebileceğini kaydetti.
Yenal Senin, şunları yazdı:
“Uzun bir süredir gündemde yer alan, vatandaşında haklı olarak eleştiri yaptığı yollar konusunda düşüncelerimi buraya aktarmak istiyorum,yazı biraz uzun şimdiden kolay gelsin:
– Özeleştiri yapmak, halktan gelen elleştiri ve tavsiyeyi dikkate almak ve bu yönde bir plan çıkarmak, ama en önemlisi gaile’nin memleket olması çok önemlidir.
– Trafik HER NE OLURSA OLSUN ilk olarak bir eğitim işidir ve yıllardır konuşulsa da okul müfredatlarında kapsamlı şekilde ve işin uzmanlarınca eğitim verilme konusunda eksiğiz, geri kalıyoruz. Ki bu konuda Milli Eğitim Bakanlığı ile Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı geçmiş yıllarda yapılıp rafa kaldırılan projeleri raflardan indirdi.
– Trafik güvenliği en önde gelir. Plakalarımızıdan, Ehliyetimizden tutun da araç muayene standartları, şöför okulları tüzüğü çağın gerisinde kalmıştır. İlk etap yukarıda saydığım sorunlar modern şartlara uyarlanmış çağa ayak uydurulmuştur
– Araç muayene istasyonları kamu-özel ortaklığı ile ihaleye çıkılıp TAM DENETİM ve 0 tolerans prensibi ile yapılacak çalışmalarda sona gelinmiş, ihale aşamasına taşınmış durumdadır. Şu an hiç bir şekilde muayene edilemeyen ağır vasıtalar, otobüsler artık 96 noktadan ve tam randımanlı muayene edilemeyen binek araçlar ise 114 noktadan muayene edilebilecek. 0 tolerans prensibi çerçevesinde gerekirse trafikten men edilebilecek.
– Plansız programsız verilen yüzlerce T izni iptal edilmiştir. Kaçak taşıma için yapılan denetimler artmıştır. Hatta Hayatımızda ilk defa bir Bakanı Ercan havaalanı önünde denetim yaparken gördük ki bu da bu gürüha karşı duruşu net ortaya koymuştur.
– Yine bu dönemde belki de ilk defa “toplu taşıma” sistemi laf kalabalığında öteye somut adımlara dökülmüş, konunun uzmanı profesyonellerce çalışmalar başlatılmış ve bölgesel şirketleşme hedefi konulmuştur. Bu yapıyı destekleyecek elektronik ödeme sistemi ve ülke genelinde çalışacak Adakart sistemi çalışmalarında ciddi adımlar atılmıştır.
– Yıllardır eziyet çekilen araç ruhsat ve kayıt dairesi yenilenmiş iş gücü kapasitesi arttırılmıştır. Personel emeği bir yere kadar yeterli olduğu aşikardır. 2020 de online seyrüfere geçiliyor. Bu kanaatimce basit ama muazzam bir başarıdır.
– Vergisine, devlet gelirine bakılmaksızın 18-23 yaş arası herkese makimum 1500 cc gücünde araba sürme sorumluluğu getirilmelidir.
– Yollar konusunda eldeki rakamlara bakalım. Içi tamamen boşaltılmış, iş gücü kapasitesi 0 a yakın olan Karayolları Dairesi’nin mali gücü 2019 bütçesinde 9,600,000 Türk Lirası yol bakım ve tamir, 6,000,000 TL ise trafik güvenliği kalemi olarak belirlenmiştir. Daha basit bir deyimle bu parayla dökebilecek asfalt miktarı 9-10 Km’dir. 300 bilemediniz 500 metre otokorkuluk yapılabilir, en fazla 14-15 tabela değişebilir. Belki bunu yazdığım için Bakan bey bana kızacak ama kendisi acilen asfalt dökülmesi gereken bir yere kendi kredi kartı ile asfalt satın almıştır. Durum bu kadar vahimdir. Bu bir savunma mekanizması değil gerçeklerin görülmesi için yazılan bir yazıdır.
– Binbir uğraş ve bakanın hezeyanları sayesinde 10 Milyon TL yerel gelirlenden bu kaleme aktarılmıştır. Şimdi vakit ÇALIŞMA vaktidir.
– Tolga Atakan önderliğindeki Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı Dipkarpaz’dan Yeşilırmağa santim santim tüm yollardaki sıkıntılar raporlanmıştır.
– Lefkoşa Çevre Yolu ve Lefke-Doğancı arası uzun yıllardır süren ara emir sorunu bireysel çabalarla ve diyalog yoluyla çözümlenmiştir.
– Unutulan en önemli konu Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı tüm projeler mahalli kaynaklardan değil TC kaynaklarından alınan yardımla yapılacaktır. Bu da bir yerde bizleri zorlamaktadır. Uzun görüşmeler sonucu İskele-Çayırova, Girne Batı Yol Projesi, Vadili –Turunçlu yol projeleri ihaleye çıkmıştır.2020 de ki en önemli diğer iki proje Lefke-Doğancı ve Dağyolu (2022 de tamamlanacak) projeleridir. BU BIR AZMiN SABRIN VE EMEĞiN ZAFERiDiR.
– “o gadar seyrüsefer veririm nedir be bu hal” diyoruz ya bunu biraz açalım. Seyrüsefer geliri yıllık 140 milyon TL. Hatta buna 15 milyon TL’de radar cezalarından gelen para eklense toplam 155 Milyon TL. Tüm ülkenin altyapısı 2 yılda düzeltecek mebla. Ancak gözden kaçan en önemli husus bu paranın 1 KURUŞU bile ilgili bakanlığın değil Maliye’nin kasasına girmesidir. Buna bir çözüm bulmak şarttır.Yüzdelik üstünden pay ayrılması elzemdir. Ancak Maliye’nin ödemekle yükümlü olduğu kalemler düşünüldüğünde aslında belki de çok iyi kurgulancak bir toplumsal seferberlik şarttır.
– “Şeherin içi çukur dolu” derken lütfen bu yolların Belediyelere bağlı olduğunu unutmayalım.
Durumun geniş özeti bu. Belki biraz mazaret,belki biraz serzeniş ama büyük resimde canla başla çalışan, tırnaklarıyla kazıyan halkı için uğraşan bir ekip.”