banner26

ÖZERSAY:OLANLARI SİNEYE ÇEKEMEZDİK

banner47

KKTC'deki dörtlü koalisyon hükümetinin, Halkın Partisi'nin (HP) ortaklıktan çekilmesi sonucu dağılmasının ardından Genel Başkan Kudret Özersay, kamu kaynaklarının izinleri ve bilgileri olmadan bazı kişilere kullandırıldığını savunup, bu nedenle ayrılma kararı aldıklarını söyledi. KKTC'deki dörtlü koalisyon hükümetinin, Halkın Partisi'nin (HP) ortaklıktan çekilmesi sonucu dağılmasının ardından Genel Başkan Kudret Özersay, kamu kaynaklarının izinleri ve bilgileri olmadan bazı kişilere kullandırıldığını savunup, bu nedenle ayrılma kararı aldıklarını söyledi.

Genel 12.05.2019, 18:30 12.05.2019, 18:30
28
ÖZERSAY:OLANLARI SİNEYE ÇEKEMEZDİK
banner52
banner32

KKTC'deki dörtlü koalisyon hükümetinin, Halkın Partisi'nin (HP) ortaklıktan çekilmesi sonucu dağılmasının ardından Genel Başkan Kudret Özersay, kamu kaynaklarının izinleri ve bilgileri olmadan bazı kişilere kullandırıldığını savunup, bu nedenle ayrılma kararı aldıklarını söyledi.





KKTC'deki dörtlü koalisyon hükümetinin, Halkın Partisi'nin (HP) ortaklıktan çekilmesi sonucu dağılmasının ardından Genel Başkan Kudret Özersay, kamu kaynaklarının izinleri ve bilgileri olmadan bazı kişilere kullandırıldığını savunup, bu nedenle ayrılma kararı aldıklarını söyledi. Mecliste 21 vekille birinci parti olan ve hükümet kurma görevinin verilmesi beklenen Ulusal Birlik Partisi'nin (UBP) Genel Başkanı Ersin Tatar ise Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'yı eleştirerek, "Kimsenin ülkeye zaman kaybettirmeye hakkı yok" dedi.





KKTC'de, koalisyon ortağı HP tarafından geçen hafta hükümetten çekilme kararı alındı. Bunun üzerine Başbakan ve Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, hükümetin istifasını Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'ya sundu. Hükümetin kurulması için henüz görevlendirme yapmayan Akıncı'nın görüşme yapacağı parti genel başkanları, DHA ekibine açıklamalarda bulundu. Hükümette başbakan yardımcılığı ile dışişleri bakanlığı görevlerinde bulunurken, çekilme kararı alan HP Genel Başkanı Kudret Özersay, kamu kaynaklarının izinleri ve bilgileri olmadan bazı kişilere kullandırıldığını savunup, bu nedenle ayrılma kararı aldıklarını kaydetti.





ÖZERSAY: SİNEYE ÇEKEMEZDİK





Herhangi bir krize neden olduklarını düşünmediklerini dile getiren Özersay, şunları söyledi: 





"Kriz yaşandığını düşünmüyorum. Siyasi hayatın parçası bunlar. Tek partili, tek başına iktidar olmadığı için hatta Kıbrıs siyasi hayatında ilk kez 4 partili koalisyon yaşandığı için bence olağan bir gelişme bu. Zaten icraat yapamaz bir hükümet haline gelmiştik. Burada birini suçlamak için söylemiyorum; ama kamuda çalışanların maaşlarını sadece ödemek için kaynak arayışına girmiş hükümet konumuna gelmiştik. Bunun üzerine bizim kamu kaynaklarının, hükümet üyelerinin yakınlarına aktarılmasına karşı her zaman için bir karşı duruşumuz oldu. Bunun hilafına ve itirazımıza rağmen bizim bilgimiz olmaksızın bir bakanın, kendi yakınlarına birtakım kamu kaynaklarıyla menfaat sağlamaya çalışması, bunu Bakanlar Kurulu'nda yapamayınca, bir bakanlık üzerinden yapması ve bizim bunu sonradan öğrenmemizden dolayı sözünün arkasında duran siyasi parti olarak böyle bir tepkiyi ortaya koymamıza neden oldu. Bunun dışında daha önceden zaman zaman yaşadığımız sıkıntılar vardı. Bu bizde güven sorununa neden oldu. Bir de Bakanlar Kurulu'na zaten gelmiş olan ve bizim de 'Bunu doğru bulmuyoruz' dedikten sonra bizim bilgimiz dışında bunun yapılmış olması, bizde samimiyet ve güven erozyonuna neden oldu. Bunu yapan gelecekte neler yapar, diye düşündük. Bunu sineye çekemezdik." 





'TAHMİNİM, ULUSAL BİRLİK PARTİSİ'NE GÖREV VERİLİR'





Yeni siyasi durumun ortaya çıktığını, bu dönemde siyasi partilerin istişare yapıp, hükümet oluşturup, oluşturamayacaklarına bakacaklarını kaydeden Özersay, "Olağan olarak, aritmetik açıdan bakarsanız en çok vekile sahip partinin başkanına, cumhurbaşkanı hükümet kurma görevini verir, diye düşünüyorum. Hükümet kuramayacak durumdaysa ona vermeyebilir. Pazartesi günü 3 siyasi partiyle salı günü de diğer 3 siyasi partiyle cumhurbaşkanı, görüşmeler yapacak. Buna göre görev verecek. Benim tahminim, Ulusal Birlik Partisi'ne görevi verir" dedi. 





'YENİDEN KOALİSYON KURULACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM'





Yeni koalisyon için henüz karar vermediklerini belirten Kudret Özersay, "Koalisyon tecrübesi yaşadık. Önümüzdeki dönemde hükümete girelim mi yoksa muhalefette mi kalalım, diye bir değerlendirme dönemimiz olacak. Toplantı yapacağız. Ülkemizin menfaati ne ise onu yapacağız. 14 aylık hükümet tecrübemiz var artık. Koalisyon, ortaklık tecrübemiz var. Buna bakarak, neyi, ne oranda başarırız, yanlış olan neyi engelleriz, diye bakacağız. Bunu ülkemizin menfaatine görürsek görüşmeler yaparız. Bir koalisyon kurulacaksa illa bunun içinde Halkın Partisi'nin olmasına gerek yok. Ulusal Birlik Partisi ve Cumhuriyetçi Türk Partisi'nin milletvekilleri sayısal olarak yeterli. Bunlar daha önce koalisyon da yapmıştı. Tecrübe var ortada. Bunun yanında üçlü koalisyon olma durumu da var. Ulusal Birlik Partisi, YDP ve Demokrat Parti. UBP ile Demokrat Parti Genel Başkanı Serdar Denktaş aynı kabinede yer almaz inancı vardı. Ancak Serdar beyin 'Bir koalisyon olursa kabinede yer almayabilirim' demesiyle onun da kapısının açıldığını düşünüyorum. Yeniden bir koalisyonun kurulacağını düşünüyorum ama yine de bunlar olmazsa o zaman anayasa emreder ve seçime gidilir" diye konuştu. 






banner36
Yorumlar (0)
banner6