gazetda

Üçlü görüşmeden sürpriz sonuçlar

Güncel

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in liderlerle üçlü görüşmesinde Kıbrıs sorununa yönelik önemli kararlar alındı.

Guterres, Ersin Tatar'ın, sınır noktalarındaki geçişlerin artırılması ve ticaretle ilgili konuları görüşmek üzere Nikos Hristodulidis ile Lefkoşa’da bir araya gelmeyi kabul ettiğini açıkladı. 

Guterres yemeğin çok iyi geçtiğini ifade etti ve garantör İngiltere'nin de katılacağı çok taraflı bir toplantı ihtimalinden söz etti. Bir sonraki buluşma Türkiye ve Yunanistan'ın katılımıyla yapılacak.

Toplantı sonrasında konuşan Nikos Hristodulidis ise, “yemekten iki olumlu sonuç” çıktığını söyleyerek
“Garantör güçlerle gayri resmi toplantılar yapılacak ve Tatar ile yeni geçiş noktalarının açılması da dahil olmak üzere Kıbrıs'ta görüşmeler yapacağız” dedi.

Yemek sonrası konuşan Ersin Tatar ise yemekte kendi pozisyonunu ortaya koyduğunu, Türkiye ve Yunanistan'ın katılımıyla yapılacak bir toplantıya olumlu yanıt verdiğini, Rum liderle de yakında Lefkoşa'da buluşarak yeni geçiş noktası açma konusunu görüşeceğini bildirdi.

Ersin Tatar, yemeğin tamamlanmasının ardından basının sorularını yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, yemekte birçok konunun ele alındığını belirterek, ambargo ve izolasyonun sürmesinin etkilerini anlattığını söyledi.

Egemen eşitlik ve uluslararası eşit statü teyit edilmeden resmi müzakerelere tekrar dönülmeyeceğine vurgu yapan Cumhurbaşkanı Tatar, Türk Tarafının tutumunun değişmediğine işaret ederek, "Ben yeni bir vizyon sundum, çünkü 50 yıl boyunca federal çözüm çabaları başarısız oldu." ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Tatar, Rum Lider Nikos Hristodulidis ile Kıbrıs’ta bir araya gelerek yeni sınır kapılarının açılması konusunu ele alma kararı verdiklerini, taleplerin kabul edilebilir olması halinde bunun gerçekleşeceğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Tatar, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ile bir sonraki görüşmenin Türkiye ve Yunanistan'ın katılımıyla gerçekleşmesi konusunda mutabık kalındığını ifade etti.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.