gazetda

Pile'de ortam gergin: Kahvehanelerde masalar bile ayrılmış

Güncel

Pile Rum Muhtarı Simos Mitidis, Pile-Yiğitler yolu için yaşanan olaylar nedeniyle, Pile sakinlerinin endişeli olduğunu, kendilerini güvensiz hissettiğini belirtti ve kahvehanede aynı masada oturup konuşan insanların da şimdilerde ayrı oturduklarını iddia etti

Pile’de, gergin bir ortamın söz konusu olduğu belirtildi.

Güney'de yayımlanan Fileleftheros gazetesi, “Pile’de Vesvese ve Gergin Ortam” başlıklı haberinde, 1600 Kıbrıslı Rum, 500 kadar Kıbrıslı Türk'ün yaşadığı Pile’de, Pile- Yiğitler yoluna ilişkin çalışmalarda Cumartesi ve önceki gün öğleden sonraya kadar sakinliğin hakim olmasına karşın, gergin bir ortamın söz konusu olduğunu savundu.

Yaşanan olayların ve Türkiye kanadından yapılan konuya ilişkin açıklamaların, bölge sakinlerindeki endişeyi artırdığını ve güvensizlik hissi yarattığını belirten gazete, yıllardır bu tür krizleri yaşayan Pile’deki herkesin bu gerilimin topluma yayılması endişesi taşıdığını yazdı.

Habere göre bölge sakinleri gazeteye yaptıkları açıklamada, köyde en son yaşanan büyük kaynamanın, Solomos Solomu’nun 1996 yılında Derinya olaylarında ölmesinin ardından yaşandığını ifade etti.

O zaman “işgal makamları” tarafından açıldığı iddia edilen ateş sonucu bir kadının yaralanmasının iki toplumda gerginliğe yol açtığını yazan gazete, bölge sakinlerinin, o dönemden bu yana Kıbrıslı Türk köylülerle sorun yaşamadıklarını dile getirdiklerini belirtti.

Gazete, bu kez ise durumun farklı olduğunu, çok sayıda Kıbrıslı Türk'ün yolun açılmasını istediğini de yazdı.

Pile Rum Muhtarı Simos Mitidis, Kıbrıs Haber Ajansı’na Pile’de yaşanan gelişmelere ilişkin açıklamada bulundu. Mitidis, Pile-Yiğitler yolundaki iyileştirme/genişletme çalışmaları konusunda son günlerde yaşanan olaylar nedeniyle yaptığı açıklamada, Pile sakinlerinin endişeli olduğunu ve kendilerini güvensiz hissettiğini belirtti.

Mitidis, Pile-Yiğitler yolunun açılmasına ilişkin çalışmaların, Kıbrıslı Rumlar ile Kıbrıslı Türkler arasındaki ilişkilerin sıkılaştırılmasında sorunlara neden olacağını savundu.

Kendilerini endişelendiren olgunun, Ankara’ya baskı yapılarak sorunların önlenmesi için büyük dinamikleri ikna edip etmeyecekleri konusunun olduğunu söyleyen Mitidis, “Tüm kararların, sahte devletten değil Ankara’dan çıktığını hepimiz çok iyi biliyoruz” şeklinde açıklamada bulundu.

Mitidis, ABD, İngiltere, Fransa, Yunanistan, İsrail ve Mısır gibi büyük ülkelerin, UNFICYP askerlerine yönelik saldırıyı kınamalarının da olumlu bir olay diye nitelendirdi.

Yaşanan tüm bu gelişmeleri kınamanın başka pratikte ise bir diğer deyişle bölgedeki statükonun ihlal edilmesinin başka olay olduğunu belirten Mitidis, Pile sakinlerinin durumu nasıl gördüğüne dair bir soru üzerine, şu anki durum için endişe duyduklarını, güvensiz hissettiklerini ayrıca son günlerde Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlar arasındaki ilişkilerin yakınlaştırılmasından kaçınıldığını savundu.

Mitidis, kahvehanede aynı masada oturup da konuşan insanların şimdilerde ise ayrı oturduklarını ileri sürdü.

Mitidis açıklamasında, “Pile-Yiğitler yol yapım çalışmalarına karşı olan ve yolun insani nedenlerden değil askeri nedenlerden dolayı yapıldığını gören büyük bir kısım Kıbrıslı Türk'ün de bulunduğunu” savundu.

Bu çalışmaları destekleyenlerin de aşırı milliyetçiler ve kaçak olarak çeşitli ürünlerin ticaretini yapan kişiler olduğunu savunan Mitidis, bu yolun yapımının, ürünlerinin kontrolden geçmemesi adına bu kişilere yarayacağını ileri sürdü.


Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.