gazetda

“İnşaat sektöründe 100 milyon sterlin kayıp”

Güncel

İçişleri Bakanı Dursun Oğuz, inşaat sektöründe 100 milyon sterlin kayıp olduğunu ancak yasayla kayıpların sisteme gireceğini vurguladı

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu'nda “Taşınmaz Mal Edinme ve Uzun Vadeli Kiralama (Yabancılar) (Değişiklik) Yasasının Geçici 1’inci Maddesinin (4)’üncü Fıkrasında Belirtilen 60 (Altmış) İş Günü Sürenin Uzatılması Hakkında Yasa Gücünde Kararname” tartışıldı.

İçişleri Bakanı Dursun Oğuz, yasanın geçtiği günden çok tartışıldığını, iş insanı Simon Aykut ve diğer kişilerin tutuklandığını, KKTC’nin hedef yapıldığını, sektörden de çok şikayet geldiğini anlattı.

Oğuz, inşaat sektöründe 100 milyon sterlin kayıp olduğunu ancak bu yasayla kayıpların sisteme gireceğini, TMK’nın işin içinde olduğunu, devletin maliyenin alacakları olduğunu anlattı. Bakan Oğuz, ülke için büyük ekonomik önemi bulunan sektörde panik ve daralma olduğunu, açılım için de bu adımı attıklarını söyledi.

Oğuz, bu yasanın günlerce ele alındığını, sorunların değerlendirildiğini ifade ederek, yasa ve Rumların girişimlerinden dolayı panik havası oluştuğunu, eldeki dairelerin daha ucuza satışa çıkmasından dolayı rekabet edebilir olmadığı şikayetlerini değerlendirdiklerini kaydetti.

Devletin de bin daireden alacağı olduğunu ancak bu sayının yükseleceğini ifade eden Oğuz, yasanın da devletin bu alacaklarını almak ve kayıt altına almak amacıyla yapıldığını söyledi.

Sektörün yabancılara açılmasının da inşaat sektörüne destek anlamında olduğunu anlatan Oğuz, bu adımları sektörden aldıkları görüşlerle attıklarını kaydetti.

Bu sırada Tufan Erhürman da, inşaat sektörünün 7 ay önce yabancıya karşı olduğunu ancak bugün yüzde 49’u neden istediğini ve bu açılımın neden yasa ile değil de Cumartesi günü alel acele bir kararname ile yapıldığı sordu.

Oğuz ise, sektörün “piyasa daraldı, yabancılar baskılardan önünü göremiyor, çok sayıda proje var, bittik artık” dediğini ve acil açılım istediğini kaydetti, süreci anlattı.

Tufan Erhürman da, yeniden kürsüden söz alarak, hükümetin, yasa yerine kararname çıkarmasını eleştirdi, bu konuda hükümeti çok kez uyardıklarını kaydetti. Ancak öngörüsüzlüğün bugün sektörü bu noktaya getirdiğini belirten Erhürman, hükümetin "dünya umrunda olmadığını" kaydetti.

Erhürman, inşaat sektörünün dün yüzde 1 bile yabancı ortak istemem derken, bugün yüzde 49 ortak istediğini ifade ederek, sektörün bu yasa ile 7 ayda batma noktasına getirildiğini söyledi.

“Kendi sattıklarımız bize rakip oldu” şikayetlerinin yaratılan güvensizlik üzerine ortaya çıktığını ve bu düzenlemenin bunu değiştirmeyeceğini belirten Erhürman, yabancı yatırımcıya güvenin, uluslararası hukuk ile verilebileceğini kaydetti.

Erhürman, sanayi, inşaat ve tüm ekonomik alanlarda ülkenin kötü yönetildiğini ifade ederek, Meclis'in yetkisinin gasp edildiğini belirtti ve “Bu zihniyet gitmedikçe bu halk nefes alamayacaktır” dedi.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.