gazetda

Avrupa ülkeleri sınırlarını turistlere ne zaman açacak?

Ekonomi

Birçok Avrupa ülkesi yabancı turistleri kabul etmek için tarih verdi.

Covid-19 salgınında vaka sayısındaki düşüşler bazı Avrupa ülkelerinde normalleşme sürecinin başlamasına neden oldu. Birçok ülke bu kapsamda sınırlardaki sıkı tedbirleri gevşetme sürecine girdi.

Normalleşme sürecinin bir parçası olarak, birçok Avrupa ülkesi yabancı turistleri kabul etmek için tarih bile verdi.

Öte yandan her ülkenin turizm açılımı benzer şekilde seyretmedi.

Neredeyse her ülke sınırlarını turistlere açmak için farklı yönetmelikler ve farklı zaman çizelgeleri yürürlüğe koydu.

Avrupa'da genel eğilim, Schengen bölgesindeki seyahat kısıtlamalarını hafifletmek şeklinde oldu.

Peki yaz tatilinin yaklaştığı şu günlerde hangi ülke kapılarını hangi tarihte turistlere açacak? İşte Avrupa'da son durum.

Avrupa Birliği (AB)

13 Mayıs'ta Avrupa Komisyonu milyonlarca Avrupalı turistin tatil yapabilmesi ve salgından dolayı en büyük darbelerden birini alan turizm sektörünün hayata geri dönmesi için 27 birlik üyesine sınırlarını açması tavsiyesinde bulundu.

AB Komisyonu Rekabetten Sorumlu Üyesi Margrethe Vestager 2020 yazının normal olmayacağının altını çizdi. "Turizm sektörü için kayıp bir yazın yaşanmaması ve insanların evlerinde kapalı kalmaması için tüm çalışmalarımızı sürdürüyoruz" diyen Vestager, Avrupa Komisyonu'nun "ayrımcılık yapılmadan" ve "eş güdümlü olarak" ülkelerin sınırlarını açmaları çağrısında bulunduğunu belirtti.

Almanya

Avrupa'da Covid-19 salgınından dolayı en düşük can kaybı sayılarından birine sahip Almanya; Fransa, Avusturya, İsviçre, Danimarka ve Lüksemburg ile sınır kontrollerine başladı.

Kontroller, İspanya ve İtalya'dan hava yoluyla gelenler için de uygulanıyor.

Almanya, sınır kontrollerinin 15 Haziran'a kadar devam edeceğini açıkladı.

Avrupa Birliği vatandaşları ve İngiltere, İsviçre ve Norveç gibi ülkelerden gelenlerin kendi ülkelerine ya da Avrupa'daki ikametlerine dönüşüne ve Almanya aktarmalı seyahatlerine izin çıktı.

Avusturya

İtalya ile sınırını neredeyse tam olarak kapatan ülke Almanya gibi sıkı sınır kontrolleri uygulamaya başladı. Bu çerçevede sağlık belgesi olmayan sürücülerin ülkeye girişlerine izin verilmiyor.

Viyana yönetimi 15 Haziran'dan itibaren mart ortasından beri kapalı olan Almanya sınır kapısının açılacağını açıkladı.

Danimarka

Avusturya gibi Danimarka da 13 Mart'ta sınırlarını kapatma kararı aldı. Okulların eğitime başladığı ülkede Haziran ayından itibaren sınırlarda bir normalleşme bekleniyor.

25 Mayıs'tan itibarense Danimarka, Finlandiya, İzlanda, Norveç, İsveç ya da Almanya'da oturma izni olanların Danimarka'da bir yakınları olması ya da iş seyahatı durumlarında ülkeye girişine izin verilmeye başlandı.

Ülkede 29 Mayıs'a kadar sınır kontrolü prosedürünün yeniden değerlendirilmesi gündemde.

Fransa

Kural olarak sınırlarını kapalı tutma kararı alan Paris yönetimi, AB, Schengen ülkeleri ve İngiltere ile arasındaki sınır kısıtlamalarının en azından 15 Haziran'a kadar süreceğini açıkladı. Fransız İçişleri Bakanlığı ayrıca 7 Mayıs'ta Avrupa dışından gelecek kişilere sınırların yeni bir karara dek kapalı kalacağını duyurdu.

Yurt dışından ülkeye giriş yapmak isteyen Fransızların ise 20 Mayıs'tan itibaren 14 günlük karantinaya alınıp alınmamasına kendilerinin karar vereceği açıklandı.

Güney Kıbrıs Güney Kıbrıs turizmi canlandırmak amacıyla tatil sırasında Covid-19'a yakalan turistlerin neredeyse bütün masraflarını üstleneceğini duyurdu. Kıbrıs hükümeti Covid-19'a yakalanan turistlerin ve yakınlarının yeme içme, ilaç ve otel masraflarını karşılayacağını açıkladı. Hastaların sadece taksi ve dönüş biletlerini almaları gerektiği belirtildi. İngiltere

Salgına karşı uyguladığı 'başarısız' strateji nedeni ile eleştirilen Londra yönetimi, alınan tedbirlerin kademeli bir şekilde hafifletileceğini 11 Mayıs'ta açıkladı. Yurt dışından gelenlerin 14 gün boyunca karantinada kalmasını zorunlu kılan Başbakan Boris Johnson yönetimi, İrlanda ve Fransa vatandaşlarının bu kuralın dışında tutulacağını belirtti. Fakat sınırların ne zaman tam olarak açılacağı konusunda bir detay verilmedi.

İspanya

Salgından Avrupa'da en ağır etkilenen ülkelerden İspanya'da 16 Mart'ta sınırların kapatılması kararı alınmıştı. 15 Mayıs'ta ise yurt dışından gelişlere kapılarını açan ülke, kişilerin 14 gün boyunca karantinada kalmasını zorunlu kıldı.

Ülkede sınırların 1 Temmuz'dan itibaren turistlere açılması bekleniyor.

Halihazırda uygulanan ve ülkeye girenlere 14 gün karantina zorunluluğu getiren uygulamanın 1 Temmuz'dan itibaren yürürlükten kalkması planlanıyor.

İsviçre

18 Mart'ta komşu İtalya, Almanya, Fransa ve Avusturya ile hava trafiğinde kısıtlamalara gidildi. Üçüncü ülke vatandaşlarının vizeleri ise askıya alındı. 25 Mart'tan beri sınır kısıtlamaları tüm Schengen ülkelerine genişletilmiş durumda. Bu tarihten itiabren İsviçre'nin hava ve kara kapıları kendi vatandaşları ve Liechtensteinlılar ve geçme izni bulunan kişiler dışındaki herkese kapalı durumda. Bununla birlikte ülkeye giriş yapan vatandaşlardan karantinada kalmaları istenmiyor.

İtalya

İspanya'nın ardından salgının en fazla can aldığı ülkede Roma yönetimi sınırların 3 Haziran'dan itibaren Avrupa Birliği'nden gelen turistlere açılacağını açıkladı. İtalya'da bugüne kadar zorunlu olan karantina da yabancı ziyaretçilere artık uygulanmayacak. Bununla birlikte salgının seyrine göre alınan kararlarda değişikliklere gidilebilecek.

Yunanistan

Bu sezon turistler Yunanistan'a Covid-19 testi olmadan veya karantina altında kalmadan gidebilecek.

Yunan yetkililer uluslararası uçuşların 1 Temmuz itibarı ile başlamasıyla dünyanın her yerinden turistleri kademeli şekilde kabul edeceklerini ve ülkeye girişlerde herhangi bir karantina ya da test uygulanmayacağını duyurdu.

Karadağ

Hırvatistan, Slovenya sınırlarını mayıs ortalarında açmıştı. Ülke, şimdiyse Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan ve Slovakya sınırlarını 29 Mayıs'ta açma hazırlığında. Ülkeye gelenlerden Covid-19 hastasıyla temasta bulundularsa kendilerini 14 gün karantinada tutmaları isteniyor

Bulgaristan Sırbistan ve Yunanistan sınırlarını 1 Haziran'dan itibaren açmayı planlıyor.

Güney Kıbrıs turizmi canlandırmak amacıyla tatil sırasında Covid-19'a yakalan turistlerin neredeyse bütün masraflarını üstleneceğini duyurdu. Kıbrıs hükümeti Covid-19'a yakalanan turistlerin ve yakınlarının yeme içme, ilaç ve otel masraflarını karşılayacağını açıkladı. Hastaların sadece taksi ve dönüş biletlerini almaları gerektiği belirtildi.

19 ülke vatandaşları 9 Haziran'dan itibaren Güney Kıbrıs'a uçabilecek ancak yolcular 3 gün önce Covid-19 testi yaptırmak durumunda olacak. Bu uygulama 20 Haziran'dan itibaren Almanya, Finlandiya, İsrail, Yunanistan ve Norveç dahil 13 ülke için kaldırılacak.

Avrupa'da virüsün en son ulaştığı ülke olan ve aktif vakanın kalmadığı Karadağ, 1 Haziran'dan itibaren Arnavutluk, Hırvatistan, Slovenya, Avusturya, Almanya, Çekya, Polonya, Macaristan ve Yunanistan'a sınırları açacaklarını duyurdu.

Başbakan Dusko Markovic, her 100 kişide 25'den az vaka bulunan ülkelere sınırlarını açma kararı aldıklarını ifade etti.

Bulgaristan

Bulgaristan Sırbistan ve Yunanistan sınırlarını 1 Haziran'dan itibaren açmayı planlıyor.

Hırvatistan

Hırvatistan, Slovenya sınırlarını mayıs ortalarında açmıştı. Ülke, şimdiyse Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan ve Slovakya sınırlarını 29 Mayıs'ta açma hazırlığında. Ülkeye gelenlerden Covid-19 hastasıyla temasta bulundularsa kendilerini 14 gün karantinada tutmaları isteniyor.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.